همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم گفتار درمانی تنها مختص به کودکان نیست و برای بزرگسالان هم گفتاردرمانی انجام میشود. در واقع گاهی ممکن است برخی از مشکلات گفتار و زبان در بزرگسالی به وجود بیایند یا این که از کودکی با فرد همراه باشند و راهی درمانی برای حل آن در پیش نگرفته شده باشد.
مثلا برخی از افراد مراجعه کننده به کلینیک گفتار درمانی افرادی هستند که در کودکی در تلفظ صداهای مختلف دچار مشکل بودهاند و این مشکل تا بزرگسالی آنها را همراهی کرده است. یا گاهی افراد از کودکی با لکنت زبان دست و پنجه نرم میکنند و در زندگی این مشکل به روابط اجتماعی آن ها بسیار آسیب میزند.
از دیگر مشکلات بزرگسالان که با مراجعه به کلینیک گفتار درمانی قابل حل است می توان به مشکل در صدا، بلع، برقراری ارتباط و…. اشاره نمود. در بزرگسالی با توجه به آن که افراد با مسئولیت های اجتماعی و شغلی مهمی رو به رو می شوند نیاز است که با حل مشکلات گفتاری و ارتباطی خود اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند.
مثال لکنت زبان در زمینه های مختلفی مثل کسب شغل، ارتباط روزانه، ازدواج و حتی خریدهای روزانه برای فرد مشکلات بسیاری را به همراه دارد. برای همین نیاز است که فرد با مراجعه به مرکز گفتار درمانی و قرار گرفتن در روند درمان، مشکل خود را برطرف کند.
گفتار درمانی چه مزایایی دارد؟
با گفتار درمانی صحبت کردن کودکان بسیار بهتر و واضح تر می شود. از این رو کودک اعتماد به نفس بیشتری برای صحبت در جمع خواهد داشت. لذا می توان گفت که با مراجعه به کلینیک گفتار درمانی به کودک کمک کرد تا با اعتماد به نفس بیشتر، زندگی اجتماعی بهتر و روابط شادتری را تجربه کند.
کودکانی که دچار اختالالت خواندن و نوشتن هستند در کلینیک گفتار درمانی یاد می گیرند که بهتر حروف را درک کنند، صداها و حروف کلمات را بهتر از هم تشخیص دهند و به همین دلیل کودک علاقه بیشتری به مطالعه و کتاب خواندن از خود نشان می دهد.
گفتار درمانی در هر سنی لکنت را درمان خواهد نمود و افراد می توانند با روحیه بهتری در اجتماع حاضر شوند. حتی افراد بزرگسالی که به دلیل سکته یا ضربه به سر توانایی گفتار، درک صحبت دیگران و یا بلع را از دست داده اند نیز می توانند با مراجعه به کلینیک گفتار درمانی مشکل خود را حل کنند.
حتی چنانچه آسیب دیدگی فرد به اندازه ای باشد که توانایی صحبت کردن را از او گرفته باشد می توان به فرد کمک نمود تا برای برقراری ارتباط روش های ارتباطی مکمل و جایگزین را انتخاب کند. در واقع با گفتار درمانی این افراد می توانند برای رفع نیازهای روزمره خود از روش های ارتباطی دیگری به غیر از حرف زدن استفاده کنند.
فرد یاد می گیرد که چگونه فعالیت های روتین و روزمره خود را انجام دهد و در این رابطه به دیگران وابسته نباشد؛ خیلی از افرادی که دارای مشکل گفتار و زبان هستند امکان استفاده مناسب از تارهای صوتی خود را ندارند. استفاده نامطلوب از حنجره و تارهای صوتی سبب آسیب دیدگی آن ها می شود و مشکلات فرعی را برای فرد به همراه خواهند داشت. این درحالی است که با گفتار درمانی به موقع، می توان مانع از بروز این مشکلات شد؛ فرد با کسب توانایی برای انجام کارهای خود و دستیابی به موفقیت اعتماد به نفس بیشتری خواهد داشت.